Jump to content
Sign in to follow this  
Ilya

Snow (Voigtlander HELIAR-HYPER WIDE 10mm)

Recommended Posts

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Similar Content

    • By dierk
      need help: how can a wrong lens info get into the EXIF!?

      For a few days in 2016 LAOWA sent me the new LAOWA 12mm f/2.8 ZERO-D prototype for testing and comparing with my brand new Voigtlander Heliar-Hyper Wide 10mm f/5.6 Aspherical. I used the A7RII and made many testshots with both lenses and had to change the lenses for each scene. The LAOWA 12mm had a Nikon F mount and I used my fully mechanical Metabones Sony E - F adapter. The camera does not know of any lens. The Voigtlander had the fully compatible electronic E-mount and the camera can see the lens and aperture.


      I developed the RAW with Capture 1, my LR Ver. 5 did not support the A7RII.
      I wrote about the results here on SAR with many images of the test.
      https://www.sonyalpharumors.com/experiences-laowa-12mm-f2-8-zero-d-prototype/

      I published the images in my flickr - all with embedded EXIF.
      A few days ago I got a comment in flickr, that my title of the images, saying the LAOWA 12mm f/2.8 ZERO-D, is wrong, the EXIF says Voigtlander Heliar-Hyper Wide 10mm f/5.6 ???
      I checked all LAOWA images and all had the wrong Voigtlander Heliar-Hyper 10mm in the EXIF!!! The same wrong EXIF in the article here at SAR.
      Some images with the LAOWA show the wrong Voigtlander in the EXIF, but no aperture
      The images with the Voigtlander show the correct Voigtlander in the EXIF, but with aperture!!!

      I developed the images again with my C1 for Sony and with the new LR Ver. 6 and with ACR and Photoshop CS6 and with Affinity
      all show the same wrong lens in the EXIF.

      I attached 3 screenshots from LR6, you see the EXIF info in the upper left corner

      laowa1 shows the image with the Laowa 12mm, the EXIF shows only the exposure time is shown, the lens is --- and no aperture
      I changed the lens to the Voigtlander 10mm
      laowa2 shows the image with correct lens info Voigtlander Heliar-Hyper with exposure time, the complete lens info with 10mm and the rest in brackets, and aperture
      I changed the lens back to the Laowa 12mm
      laowa3 shows the image with the Laowa 12mm, now the EXIF shows the exposure time, but only the lens in brackets without the 10mm in front and no aperture (of corse, no electronic connection)
       
      I tried to reproduce this with the Voigtlander and any other lens with the Nikon Adapter, but did not get this effect again.

      How can the wrong and incomplete lens info get into the EXIF?

      Does anybody have an idea???

      thanks
      dierk
       

       

       

       
    • By bennytan
      Hey folks,
       
      Sharing a few from a recent shoot.
       
      Sony a7R 
      Voigtlander Nokton 35mm F/1.2 II, Sony FE 55mm F/1.8
       

       
       

       
       

       

       

    • By Ilya
      V by Ilya Artemiev, on Flickr
×