Jump to content

Shadow like shading on left side of this hawk


Recommended Posts

I shoot with a Sony a7R3 and the 100-400m m Sony GM lens.  While I am generally satisfied wit the lens performance, i noticed on some images I am getting a shading along the image as if it is out of focus or is astigmatic. I have attached one of these images reduced in size and cropped.  Please look at the left side of the Hawk's body and bring the image up insize on screen and you will see the shadow like area following the contour of the left side of the bird's body.  Any thoughts about his would be appreciated.

_DSC4954.jpg

Link to post
Share on other sites

I consider those "shades" to be artifacts from the (probably) jpeg-compression algorithm. This is a lossy compression algorithm, which is ...

Quote

A perceptual model based loosely on the human psychovisual system discards high-frequency information, i.e. sharp transitions in intensity, and color hue.  [highlight: mine]

Source: https://en.wikipedia.org/wiki/JPEG#JPEG_compression

Those "shadows" are also very pronounced at the left side of the almost vertical branch, right behind the bird's head. Note, that the most affected areas are indeed those with the "sharpest transition in intensity", like the highlighted portion in the above quote says.

I would expect, that those artifacts are not visible in a raw editor program, like Capture One, which allows you to view and edit the "raw", i.e. uncompressed image data.

 

Link to post
Share on other sites

I thought I responded earlier to your thoughtful comment.  I guess I did not send it.  So let me  try to re state it here.  The image was a jpg, but, the I typically shoot only RAW,  and the unedited RAW image file has the same shadow on the left side of the Hawk, and it can be seen in some of the branches as well.  I am new to shooting wih the Sony System.  Formerly I shot wit a Panasonic G9 and a Panasonic lens 100-400mm lens.  I don't recall seeing such shadowing on similar shots of wildlife taken with the Panasonic system..

You also commented on the "sharpest transition in intensity"   I understand the comment, I think, but I would be interested in understanding how this could occur, and not be a astigmatic issue?  If you have a reference that explains it, I would be interested in seeing it.

Thanks for your help,

Paul  

Link to post
Share on other sites
10 hours ago, pcr1040 said:

I would be interested in understanding how this could occur,

Well, you got me on that one. I'm not a mathematician myself, but you can't really follow along without some understanding of the mathematics involved. I'll try anyways:

Forget about the image for a moment, and just look at a scanline, or single row of pixels. You will see a pattern of intensity changes, depending on the nature of the subject which you were taking a picture of. Let's assume, you were taking a picture of a b&w checkerboard pattern. So your scanline could initially be represented by a square wave, alternating between zero intensity (i.e.: black) and maximum intensity (i.e.: white), and having sharp transitions between the two levels. So we're having lots of maximum intensity changes in our example.

The jpeg compression is intended to reduce the storage requirements, at an "acceptable" loss of information. The way it's done involves approximating the square wave (in our example) by a set of suitable sine-wave patterns of suitable intensities, and superimposing those different sine waves. The compression algorithm then basically only stores the amplitude values of the respective sine waves which were taken into consideration, instead of storing each pixel's intensity value. Taking ever more sine waves at ever increasing frequencies (and ever more miniscule amplitude values) into consideration, you can approximate the original square wave at arbitrary precision. The "lossy" part of jpeg compression comes from "cutting off", or discarding the highest frequency parts of that approximation.

See this image (and the surrounding article for further reference:

fourier4.png

 

The "K" value in the above image represents the multiple of the square wave's frequency, which was taken into consideration. You can see quite nicely, how cranking up the K-value approximates those sharp transitions ever better. And likewise, how discarding the highest frequencies only approximates the initial sharp (vertical) transition with a more gradual "slope" like transition. Which is, what you perceive as a "shadow" in your example.

It also helps to know, that the jpeg compression involves a spatial downsampling into 8x8 (or even 16x16) blocks of pixels. Please consult my initial link to wikipedia on jpeg-compression for more information.

Hope that helps a bit.

 

Edited by Chrissie
Link to post
Share on other sites
11 hours ago, LiveShots said:

What shutter speed for this image?

I am away from my iMac that has the original image, but my recollection is that the image was taken at somewhere above 1/1000 of a second and set on EFC.  Usually while walking in the field the camera is set on C2 (BIF) and the base shutter speed is 1/1500.  I seldom reduce it below 1/1000.

P

 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Chrissie said:

 

Hope that helps a bit.

 

Indeed it is helpful.  I will review the article referenced later today. I understand that jpeg compression is a lossy compression and can lead to artifacts like the kind I found in my image.  But keep in mind that the image had the issue, was a RAW image file, not jpeg.  I had to make a reduced size jpeg in order to send it to the Forum.   I am wondering if my lens has an issue that needs to be corrected?  Oddly enough, on most images, I seem to be fine with the level of sharpness I am getting with this lens.

 

Link to post
Share on other sites

A couple of things to note...

At shutter speeds above 1/1000, EFC should be off. You can get odd image effects from having EFC on

Normal RAW images on Sony are not lossless. There is a bit of compression happening and there can be some weird things that happen in areas of extremely high contrast. Shooting in uncompressed RAW will fix that but result in larger file sizes.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://phillipreeve.net/blog/limitations-of-the-electronic-shutter-function/&ved=2ahUKEwi8gou43azsAhVEheAKHVHuCzcQFjABegQIAxAB&usg=AOvVaw0zh_i89lDTxVvPcKWzbG2_

http://Can you see the Sony raw compression artifacts?

Link to post
Share on other sites

Thanks for responding.  I never shoot compressed RAW.  All of my images are RAW and are full 80mgb. 

Thanks for the reference on the EFC shutter.  I am not sure it relates to the issue I have.  The shadow is on one side of the hawk and not top of the image.  

Paul

Link to post
Share on other sites

A number of questions have been raised about the image I started this line of inquiry with.  Am I shooting Jpg or Raw?  Could the EFCS be the issue?  Could the issue be due to the contrast difference between the subject and background? and so on.  So let me add yet two image showing the same problem with different backgrounds. Please see the following images.  Notice the shadowing around the left side of the subject's head.  Originally shot in RAW converted in Affinity Photo to a jpg and cropped.  The raw image shows this "shadowing, just like the jpgs attached.  I also shoot with a different camera system, (m43)  and with a 100-400mm Panasonic lens.  I cannot find a similar issue on any of the images shot with the m43 system.   Is this common with the 100-400mm GM lens?  Or, as I am beginning to think, a defect in my lens?  Please note the third image close up of the bird.  No shadowing evident in this image taken with the m43 system with the lens at 400mm extension. 

_DSC5046.jpg

Screen Shot 2020-10-16 at 9.28.59 AM.jpg

P1012430.jpg

Edited by pcr1040
Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Sony 1218376347_ScreenShot2020-12-13at5_04_58PM.jpg.5946e08d67790cac3367a57335fc49eb.jpg Sony 100-400 GM Lens Problem

Well, I did get to the bottom of this issue with my Sony 100-400 GM lens.  After much testing and consulting with my local Camera Store, we concluded that the lens alignment seemed off and needed repair.   It went to Sony for repair.  And the repair turned out to be an expensive repair.   I got it back from the Sony Repair facility yesterday and tried out on a target on which I originally noticed the optical defect.  And yes, it is improved, BUT not eliminated.  Please see the attached image showing three shots of the same light post.  The left side is showing the “ghosting” most noticiable before Sony repaired the lens.  The second, middle image, is taken after the lens was repaired and the third image is taken with the same camera but using my 24-105 Sony G lens.  As I look at the three images, I still see a very slight "blueish ghosting”,on the middle image, post repair. . Though, as it is reproduce here, that "ghosting" is not easily detectable to my eyes.  On the original image, it is more obvious, though still on the faint side.    I do not see any sign of the ghosting” when I look at the image made with the Sony 24-105 lens (third image left side).  

My question to others using the Sony 100-400GM lens, at 400mm, do any of you detect this kind of “ghosting” around the edge of a target like a bird or a fixed object like the light that I was shooting in these images?

I am wondering if I have to send the lens back to Sony or is this something systemic to this lens.  I have NEVER encounter this with my former camera systems, Canon and Nikon with their long lenses and I did not see anything like this when I was shooting BIF with my Panasonic G9 and 100-400 mm Leica designed lens.

Any thought from others who use this lens would be most welcome?
 

Edited by pcr1040
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Posts

    • Hi there. I have a similar issue with my ZV1, I think? It's annoying - to the point where I'm wondering if I a have a fault with my device and am considering returning it under warrantee. I use it to film yoga instructional videos. They are sometimes 90 minutes long. I know that inorder to run for this length of time, the camera needs to be plugged into the mains. So I plug the camera into the mains and double check that the mains charge is showing - the battery icon confirms this : it has a little plug symbol beside it. So - I should be good to go. However.  The camera still turns off after an hour or so, saying the battery is flat. Interrupting the filming. Which ruins the whole video. At that point, if I go back to the camera now its battery is flat and pull out the charging cable from the mains and put it back in again, I can continue recording for 90 minutes plus as required. My issue is: the Sony ZV1 is not using the mains while the battery is charged. It continues to run on battery power. Then switches itself off (infuriatingly). And then - only at that point when I plug it in again and turn it on again does it start using the mains as it's power source. I'm 99% sure this is what is taking place but still on a learning curve are trying many workarounds this problem... not of which have been successful yet. I'd really appreciate some help with this. The next thing I'm going to check is deliberately flattening the battery before I start filming. But this seems a clumsy workaround. Otherwise - absolutely loving this camera! A huge improvement on my old camera. But only if I can RELY on it! Best wishes Frances  
    • From direct comparison on an American site and from what I can tell from reviews, it looks like the Tamron F2.8 SP Di USD will be my choice over the Sony. The optics appear to be very similar, but the Tamron's USD focussing appears to be quieter and as quick (although not as accurate in low light). So the main factors for me are: Apparently the Sony was optimised for cropped sensor, although advertised for use with full frame as well.  Weather sealing (Yes on the Tamron, no on the Sony) and the colour of the body is more discreet - and, of course, it's £100 cheaper. If the Sony SSM II was in my budget, that would be a different story. Anyway, when I've taken the plunge I'll let you know if I'm happy with the choice!
    • Just an update to this, I have updated to firmware 1.02, but I get still get the 2nd base ISO at 10000. It seems that I have the only A7Siii in the world that does this😬😬
    • I got a new Sony RX 100VII but I will keep the 100II. I have been looking into the specifications of both chargers but didn't come to a conclusion. Since teh batteries and the same, can I use the charger of the most recent camera to charge the old one ? Thank you !  
    • I have this problem as well. Glad to see I'm not the only one but it appears like this is a common issue. Sorry to respond 4 years later but I'm hoping to resurrect this now to see if there's been a solution since 4 years ago!
  • Topics

×
×
  • Create New...